Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جام جم آنلاین»
2024-05-05@17:26:41 GMT

ماموریت دشوار شکار هلال شوال

تاریخ انتشار: ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۹۰۴۲۹۰

ماموریت دشوار شکار هلال شوال

هلالی که فردا شب، منجمان ایرانی را به ملاقات خود فرا می‌خواند، هلالی است بسیار باریک، نزدیک به خورشید و با ارتفاعی بسیار نزدیک به افق در زمان غروب خورشید؛ ویژگی‌هایی که کافی است برای این‌که مطمئن باشیم بسیاری از رصدگران مبتدی یا آنهایی که معمولا در رویت هلال بخت و اقبال یارشان نیست و با هوای ابری با غبار در افق مواجه می‌شوند، در رویت آن ناکام خواهند ماند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شاید اگر برمی‌گشتیم به ۴۰ ــ۳۰ سال پیش و می‌خواستیم رویت‌پذیری هلال شوال ۱۴۴۳ هجری قمری را پیش‌بینی کنیم، با ظن بالایی می‌گفتم این هلال دیده نمی‌شود و ماه مبارک رمضان به احتمال زیاد ۳۰روزه خواهد شد اما حالا که تجربه رصدگران ایرانی در کار با تلسکوپ‌ها و تجهیزات نجومی زبانزد است و رکوردهای جهانی شاخصی در این حوزه داریم و هلال‌هایی با مشخصات نجومی دشوارتر از هلال فرداشب را هم دیده‌ایم، با اطمینان بیشتری می‌توانیم بگوییم فرداشب، هلال شوال را در میدان دید چشمی تلسکوپ ملاقات خواهیم کرد.

همین الان خیلی‌ها می‌گویند حالا که امسال عربستان‌سعودی و دیگر کشورهای عربی ماه مبارک رمضان را یک روز زودتر از ما آغاز کرده‌اند، پس عید فطر را هم یک روز زودتر از ما جشن خواهند گرفت و بر این اساس، ممکن است ماه مبارک رمضان امسال در ایران نیز ۳۰روزه شود ولی خوب است بدانید با توجه به موقعیت جغرافیایی و همچنین تفاوت شرایط و ضوابط استخراج تقویم در ایران و عربستان، لزوما آغاز و پایان ماه‌های قمری در این دو کشور ممکن است همزمان یا غیرهمزمان نباشد.

مواردی بوده است که شروع و پایان ماه‌رمضان در دو کشور مانند هم یا غیرهمزمان بوده و مواردی هم رخ‌داده که فقط در آغاز یا پایان ماه مبارک همزمانی با هم داشته‌اند. همه چیز برمی‌گردد به پارامترهای نجومی هلال ماه و شرایط رصد آن در این دو کشور و تفاوت در ضوابط استخراج تقویم.

شرایط رویت‌ پذیری هلال شوال ۱۴۴۳ در یک نگاه

پیش از هر چیز،ویژگی‌های هلال شوال را در شامگاه فردا ۱۱ اردیبهشت با هم مرور می‌کنیم. لحظه مقارنه ماه و خورشید یا همان هم‌راستاشدن مراکز زمین و ماه و خورشید در ساعت ۵۹دقیقه بامداد یکشنبه ۲۹ رمضان ۱۴۴۳ مطابق با ۱۱اردیبهشت ۱۴۰۱به وقت ایران (با احتساب ساعت تابستانی) رخ می‌دهد.

از این رو سن هلال در بیشتر مناطق کشور در لحظه غروب خورشید چیزی حدود ۱۹ساعت است که بالاتر از پارامترهای رکوردی در بحث رویت هلال است. به این معنی که هلال‌هایی دشوارتر و جوان‌تر از این هلال را هم دیده‌ایم. نکته مهم در مورد این هلال جدایی زاویه‌ای حدود ۸ درجه‌ای آن با خورشید و ارتفاع ۶/۶درجه‌ای هلال از افق (در تهران) در لحظه غروب خورشید است که همین موارد سبب می‌شود برای دیدن چنین هلال باریکی که فقط 0.61 درصد آن روشن است، در تهران قریب به ۴۱ دقیقه پس از غروب خورشید تا غروب هلال ماه فرصت داشته باشیم.

در نتیجه توصیه می‌کنیم رصدگران هلال ماه برای رویت این هلال از تلسکوپ‌های تنظیم‌شده و مجهز به سامانه ردیاب خودکار (GoTo) بهره ببرند، یا این‌که اگر از دوربین دوچشمی برای رصد استفاده می‌کنند، حتما دوربین را به‌صورت نصب شده روی سه‌پایه و در شرایطی که مواضع سمت خورشید و ماه را در لحظه غروب خورشید از قبل با کمک قطب‌نما یا جی‌پی‌اس مشخص کرده‌اند، عازم رصد این هلال دشوار شوند. استقرار در رصدگاه مرتفع با کمترین عوارض در افق مغرب، در شرایط جوی بدون ابر و غبار، شانس دیدن این هلال را بیشتر می‌کند.

نرم‌افزارها چه می‌گویند؟

بنا به تحلیل سید محسن قاضی‌ میرسعید، رکورددار جهانی رویت هلال ماه در پایگاه CSVC، در شامگاه ۲۹ رمضان‌المبارک برابر با ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ مطابق با اول می ‌۲۰۲۲ هلال ماه شوال در قاره آمریکا (آمریکای‌شمالی، مرکزی و شمال قاره آمریکای‌جنوبی) با چشم غیرمسلح قابل رویت است. هلال ماه شوال در غرب‌آفریقا با چشم غیرمسلح دیده خواهد شد.

هلال ماه‌ رمضان در کشورهای مراکش، الجزایر، تونس و غرب‌لیبی با چشم غیرمسلح و در کشورهای مصر، ترکیه، آذربایجان، فلسطین، لبنان، سوریه، اردن، عراق، عربستان، کشورهای حوزه خلیج‌فارس، ایران، افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، پاکستان و منتهی‌الیه شمال‌غرب هندوستان با ابزار اپتیکی قابل رویت است. در این میان اما هلال ماه شوال در کشورهای مالزی و اندونزی و به‌طورکلی در آسیای دور حتی با ابزار نیز رویت‌پذیر نیست.

با این حال فراموش نکنیم اعلام رسمی عیدسعید فطر پس از انجام فرآیند رویت هلال، ارسال گزارش‌های رویت یا رویت‌نشدن و گروه‌ها و جمع‌بندی گزارش‌‌ها در ستاد استهلال از سوی مراجع ذی‌ربط اطلاع‌رسانی خواهد شد و آنچه در این نوشتار تشریح شد، پیش‌بینی علمی رویت‌پذیری هلال ماه شوال ۱۴۴۳ بود.

کاظم کوکرم - دبیر دانش / روزنامه جام جم

منبع: جام جم آنلاین

کلیدواژه: شوال هلال ماه غروب خورشید ماه مبارک رویت هلال هلال شوال هلال ماه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت jamejamonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جام جم آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۹۰۴۲۹۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیست و پنجم شوال، سالروز شهادت رئیس مذهب شیعه

 

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان، امام جعفرصادق علیه‌السلام، ششمین پیشوای شیعیان در ۱۷ ربیع الاول سال ۸۳ هجری قمری در مدینه متولد شد، پدر ایشان امام باقر علیه‌السّلام و مادرش ام فروه است.

ایشان در سال ۱۱۴ هجری قمری پس از شهادت پدرش در سن ۳۱ سالگی به امامت رسید و دوران امامتش با اواخر حکومت بنی‌امیه و اوایل حکومت بنی‌عباس مصادف بود.


جامعه اسلامی در زمان آن حضرت از نظر سیاسی _ اجتماعی با فراز و نشیب‌ها و تحولات مهمی روبرو بود و امام صادق (ع) از اوضاع آشفته دستگاه خلافت اموی استفاده و برنامه اصلاحی و نهضت فرهنگی خود را آغاز کرد و با توجه به فرصت مناسب سیاسی و نیاز شدید جامعه، دنباله نهضت علمی و فرهنگی پدرش را گرفت و حوزه وسیع علمی و دانشگاه بزرگی به‌وجود آورد و در رشته‌های مختلف علمی شاگردان بزرگی تربیت کرد.


سرانجام در سال ۱۴۸ هجری قمری، منصور دوانیقی به‌وسیله انگوری که آن را به زهرآلوده کرده بود، امام صادق (ع) را مسموم کرد و به شهادت رساند.

ایشان در سن ۶۵ سالگی به شهادت رسید و پیکر پاکش را در قبرستان بقیع کنار قبر پدرش امام محمدباقر (ع) به خاک سپردند.

از امام سجاد (علیه‌السّلام) پرسـیدند: امـام بعد از شما کیست؟ فرمود: محمد‌باقر که علم را می‌شکافد. پرسیدند‌: امام بعد از او چه کسی خواهد بود؟ پاسـخ داد: جعفر که نام او نزد اهل آسمان‌ها «صادق» است! حاضران با شگفتی پرسیدند: شما همه راسـتگو و صادق هستید؛ چرا او را «بـخصوص» بـه‌این نام می‌خوانید؟
امام سجاد (علیه‌السّلام) به سخنی از رسول اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) اشاره کرد و فرمود: «پدرم از رسول خدا (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) نقل کرد که: وقتی فرزندم جعفر بن محمد بن علی بن حسین متولد شد، او را صادق بنامید؛ زیرا فرزند پنجم از او جعفر نـام خواهد داشت و ادعای امامت خواهد کرد؛ به دروغ و از روی افترا به خدا، او نزد خدا جعفر کذاب افترا زننده برخداست.»


امام صادق (علیه‌السّلام) مدت ۱۲ تا ۱۵ سال بنا بر اختلاف با امام سجاد (علیه‌السّلام) و بعد از شهادت جد بزرگوارش مدت ۱۹ سال با امام باقر (علیه‌السّلام) زنـدگی کـرد و توانست به مقدار لازم از خرمن دانش این دو بزرگوار، خوشه‌چینی نماید. مدت امامت ایشان ۳۴ سال به طول انجامید؛ که ۱۸ سال در دوره اموی و ۱۶ سال در دوره عباسی بوده است.

امام صادق (علیه‌السّلام) از نظر رخسار شبیه پدرش امام باقر (علیه‌السّلام) بود؛ البته کمی لاغر‌اندام و بلند‌قـامت. مـردی بود میانه‌بالا، افروخته‌روی و پیچیده‌موی بود، صورتش همیشه مانند خـورشید مـی‌درخشید و موهایش سیاه بود و محاسن معمولی داشت. دندان‌هایش سـفید و بـین دو دنـدان‌پیشین او فاصله بود. بسیار لبخند می‌زد و با شـنیدن نـام پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم) رخسارش زرد و سبز می‌شد.


چنان سیمای با ابهتی داشت که وقتی مناظره‌کنندگان بـا او رو‌بـه‌رو می‌شدند، زبانشان بند می‌آمد.

القـاب حـضرت‌: صابر، فـاضل، طـاهر، صادق و کنیه‌اش ابوعبدالله بود؛ و نقش نگینش الله ولی و عـصمتی من خلقه بود.

آشنایی با شخصیت امام صادق (ع)

امام صادق (علیه‌السّلام) دارای شخصیتی ممتاز و بی‌نظیر بود و مورد مدح و ستایش صاحب‌نظران قرار گرفته است. مالک بن انس (از پیشوایان چهارگانه اهل‌سنت) می‌گوید: هرگز چشمی مانند جعفر بن محمد را ندیده و گوشی نظیر او را نشنیده و هرگز بر قلب انسانی برتر از جعفر بن محمد، از نظر دانش و عبادت و پرهیزگاری، خطور نکرده است.


در دوران قبل از امامت، حضرت شاهد فعالیت‌های پدر خویش در نشر معارف دینی و تربیت شاگردان وفادار و با بصیرت بود. امام باقر (علیه‌السّلام) در مناسبت‌های مختلف به امامت و ولایت فرزندش جعفر صادق (علیه‌السّلام) تصریح فرموده و شیعیان را پس از خودش به پیروی از او فرا می‌خواند؛ لذا احادیث زیادی مبنی بر نص امامت حضرت صادق (علیه‌السّلام) نقل شده است.

دیگر خبرها

  • بایدبه بهترین شکل لیگ رابه اتمام برسانیم/دیدار با پیکان دشوار است
  • شکار از بالا
  • کار بسیار دشوار منچسترسیتی برای تصاحب رکورد تاریخی چلسی
  • زندگی و زمانه آیت‌الله حاج آقا مجتبی تهرانی در «شمع محفل»
  • بیست و پنجم شوال، سالروز شهادت رئیس مذهب شیعه
  • لرستان؛ سیاهپوشِ اختر ششم
  • ۲۵ شوال؛ شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • (ویدئو) پلنگی که کروکودیل شکار شده‌ را کشان کشان می‌برد
  • ۲۵ شوال سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • ده روسی: امشب، شب لورکوزن بود و در کل امسال، سال لورکوزن است